Orgelexcursie Hervormde Kerk Waspik 14-10-2008

Zaterdag 25 oktober heeft er een orgelexcursie plaatsgevonden in de kerk van de hervorm de gemeente in Waspik, deze was georganiseerd door de Brabantse orgelfederatie.

De excursie was een succes, er waren onder de vele bezoekers een groot aantal deskundigen. Deze kregen ook de gelegenheid het bijzonder orgel te bespelen, daaruit bleek dat er toch enige vrees bestond voor het bespelen van het moeilijk doch zeer bijzondere kistpedaal. De gastorganist dhr. Ad van Sleuwen had hier duidelijk minder moeite mee, hij gaf na afloop van de excursie een prachtig concert ten gehore waarbij alle facetten van dit prachtige en bijzondere orgel de aandacht kregen. Hij oogstte daarna ook een welgemeend applaus van de aanwezigen.

Klik hier voor een fragment uit de Prelude en Fuga in g kl van Matthias van den Gheyn (1721-1785)

Ad van Sleuwen studeerde aan het Brabants Conservatorium piano bij Gerard van Blerk, Theorie der Muziek bij Jan van Dijk en orgel bij Hub.Houët. Verdere verdieping volgde hij Ewald Kooiman, Luigi Yagliavini en Ton Koopman. Ad van Sleuwen is Hoofdvakleraar orgel, docent muziekgeschiedenis, methodiek orgel, uitvoeringspraktijk en theoretische vakken aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Hij publiceerde, samen met de orgeldeskundige Frans Jespers, over orgelhistorische zaken. Hij legde eerder de klank van historische orgels vast op een vijftiental CD's en verzorgt regelmatig radio-opnamen voor diverse omroepen. Ad van Sleuwen concerteert als solist in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Rusland, Italie en Portugal. Als organist is hij verbonden aan de Petruskerk te Hilvarenbeek. Sinds 1997 is Ad van Sleuwen in het bezit van een fraai gerestaureerde Erard concertvleugel uit 1844. Dit gaf aanleiding om samen met de Russische pianiste Lelena Bazova een duo te vormen, dat zich specialiseert in de pianoliteratuur voor vier handen uit de Erardperiode. Het duo gaf concerten in Nederland en Rusland en maakte opnamen voor de NPS.
De Kerkenraad van onze gemeente was zeer vereerd met het bespelen van ons orgel door zo'n groot vakman en de aandacht daarvoor door een zo deskundig publiek.